Weerstand tegen verbrijzeling

(resistance to fragmentation (LA coefficients))

Percentage materiaal dat kan worden verbrijzeld

LA-test setup (bron: theconstructor.org)
LA-test setup (bron: theconstructor.org)
LA testmachine (bron: CementConcrete.org)
LA testmachine (bron: CementConcrete.org)

Nadere omschrijving

De sterkte van toeslagmateriaal kan belangrijk zijn in relatie tot de te bereiken betonsterkte. De Los Angeles (LA) test geeft een indicatie van de weerstand van toeslagmateriaal tegen verbrijzeling. Bij deze test wordt het toeslagmateriaal in een stalen trommel met een schoep gebracht waarin zich stalen kogels bevinden. Na een voorgeschreven aantal omwentelingen wordt het materiaal afgezeefd over een zeef 1,6 mm.  De mate waarin het materiaal is verkleind, wordt uitgedrukt als de Los Angeles-Coëfficiënt. Een hogere LA-waarde betekent een minder sterke korrel.

In de norm toeslagmateriaal (nen-en 12620) zijn verschillende categorieën opgenomen voor de Los Angeles-Coëfficiënt. Zie onderstaande tabel

Categorieën voor maximum waarden van de LA-Coëfficiënt

Los Angeles-Coëfficiënt

Categorie

LA

≤ 15 LA15
≤ 20 LA20
≤ 25 LA25
≤ 30 LA30
≤ 35 LA35
≤ 40 LA40
≤ 50 LA50
> 50 LADeclared
No Requirement LAnr

 

Bij twijfel of meningsverschil over de beoordeling geeft de beproevingsnorm een alternatieve proef: de weerstand tegen impact, zie onderstaande tabel

Categorieën voor maximum impactwaarden

 

Impactwaarde

(%)

Categorie

SZ

≤ 18 SZ18
≤ 22 SZ22
≤ 26 SZ26
≤ 32 SZ32
> 32 SZDeclared
No Requirement SZNR

 

Bij hoekige, gebroken materialen kan de LA-test een hogere waarde opleveren dan bij hetzelfde materiaal ‘in ronde vorm’ omdat bij de beproeving de scherpe hoekjes afbreken.

Normen/aanbevelingen/literatuur

  • NEN-EN 206, Beton + NEN 8005, Nederlandse invulling van NEN-EN 206, Beton (€)

  • NEN-EN 12620, Toeslagmateriaal voor beton (€)

  • NEN-EN 933-1, Beproevingsmethoden voor geometrische eigenschappen van toeslagmaterialen - Deel 1: Bepaling van de korrelgrootteverdeling - Zeefmethode (€)

  • NEN-EN 933-2 Beproevingsmethoden voor geometrische eigenschappen van toeslagmaterialen - Deel 2: Bepaling van de korrelverdeling - Controlezeven (€)

  • NEN-EN 1097-2, Beproevingsmethoden voor de bepaling van mechanische en fysische eigenschappen van toeslagmaterialen - Deel 2: Methoden voor de bepaling van de weerstand tegen verbrijzeling (€)

Geplaatst op di. 5 jul. 2022Laatst aangepast op di. 5 jul. 2022