Hop-dobber

(hop-dobber)

hulpmiddel voor het storten van onderwaterbeton, bestaande uit een stalen stortbuis met een schotel aan de onderzijde en een drijflichaam aan de buis voor het dobbereffect

Hop-dobber
Hop-dobber

Nadere omschrijving

De meest grootschalige toepassingen van onderwaterbeton zien we bij het maken van vloeren in bouwkuipen voor grote infrastructurele werken zoals tunnels. Voor deze toepassingen is de Hop-dobber een uitermate effectieve stortmethode. Bovendien kan met deze stortmethode het betonoppervlak binnen een redelijke maattolerantie worden opgeleverd hetgeen bij veel andere methoden nauwelijks mogelijk is.

Met de Hop-dobber kan een vlakheid worden gerealiseerd van +/- 0,05 - 0,10 m. Het principe berust op een hydraulisch evenwicht tussen de waterkolom buiten en de betonspeciekolom in de stortbuis. Dit betekent dat de speciehoogte in de stortbuis 0,4 à 0,5 maal de waterhoogte is. Dankzij dit hydraulische evenwicht is het stortproces beheersbaar.

De dobber is bevestigd aan een traverse over de bouwkuip en kan met handkracht of machinaal over het te storten oppervlak worden bewogen.

Normen/aanbevelingen/literatuur

  • NEN 8005, Nederlandse invulling van NEN-EN 206, Beton

  • NEN-EN 13670, Het vervaardigen van betonconstructies¬†

  • NEN 8670 Ontw. nl, Aanvullende voorschriften bij NEN-EN 13670, Het vervaardigen van betonconstructies

Geplaatst op ma. 15 okt. 2018Laatst aangepast op woe. 23 jan. 2019