Breedplaatvloer met gewichtbesparende maatregelen

Type vloer, bestaande uit een geprefabriceerde betonnen onderschil van circa 50 ? 70 mm dik, met kunststof bollen dan wel boxen voor gewichtsbesparing, soms al voorzien van (een deel van de) wapening als basis voor een daarop in het werk te storten betonvloer

Bollenplaatvloer
Bollenplaatvloer
Airdeckvloer
Airdeckvloer

Nadere omschrijving

Bollenplaatvloer

Een bollenplaatvloer is een combinatie van een bekistingsplaatvloer (breedplaatvloer) en kunststofbollen. De bollen zijn opgesloten in fabrieksmatig vervaardigde wapeningskorven. In het werk worden deze bollenplaatvloerelementen afgestort met beton. Zo ontstaat een vlakke gewapend-betonvloer.

Door de kunststof bollen is minder beton nodig en wordt bespaard op gewicht. Het eigen gewicht van de betonvloer kan zo tot 30% lager zijn dan het gewicht van een massieve betonvloer met gelijke dikte.

Bollenplaatvloeren worden vooral toegepast in de utiliteits- en de woningbouw. De onderzijde is vlak. Overspanningen tot circa 12 m zijn mogelijk.

Varianten

Er zijn diverse varianten op de bollenplaatvloer, zo kennen we de Bubbledeckvloer, Airdeckvloer, U-bootvloer en Cobiaxvloer.

Zie ook: betonnen vloeren

Normen/aanbevelingen/literatuur

Geplaatst op ma. 15 okt. 2018Laatst aangepast op di. 23 nov. 2021