Bindmiddelfactor (k)

(k value)

Factor waarmee dat deel van een puzzolane vulstof (bijvoorbeeld poederkoolvliegas) wordt aangeduid dat in combinatie met een cement een bindmiddelfunctie kan hebben

Nadere omschrijving

De bindmiddelfunctie is in nen-en 206 uitgewerkt in een zogenoemde k-waarde. Deze k-waarde is een factor voor de activiteit van type II (dit zijn puzzolane) vulstoffen. Hiermee wordt aangegeven welk deel van de vulstof als bindmiddel mag worden gezien. In de NEN-EN 206 is dit uitgewerkt voor poederkoolvliegas en silica fume.

Voor alle andere type II vulstoffen dient door middel van een vergelijkend onderzoek (equivalent concrete performance concept) de bindmiddelfunctie te worden aangetoond (zie 5.2.5.2 en 5.2.5.3 van NEN-EN 206).

In Nederland is zowel voor poederkoolvliegas als voor gemalen gegranuleerde hoogovenslak dergelijk onderzoek uitgevoerd. De opzet van dit onderzoek is beschreven in een aantal beoordelingsrichtlijnen en het resultaat is vastgelegd in attesten. Daarin worden tevens de randvoorwaarden voor het gebruik van de betreffende poederkoolvliegas en gemalen gegranuleerde hoogovenslak in beton gegeven.

Normen/aanbevelingen/literatuur

Geplaatst op ma. 15 okt. 2018Laatst aangepast op di. 19 jan. 2021