Wassen

(washing)

Verwijderen van de cementhuid door het betonoppervlak uit te wassen met water

Uitgeborsteld beton
Uitgeborsteld beton
Fotografische afbeelding in de betonnen gevel van het Natuurmuseum Friesland (foto: Marcel van Kerckhoven)
Fotografische afbeelding in de betonnen gevel van het Natuurmuseum Friesland (foto: Marcel van Kerckhoven)

Nadere omschrijving

Wassen is een vorm van bewerken van het betonoppervlak. Door uitwassen van de cementtoplaag  worden de granulaten zichtbaar aan het oppervlak.

In de betonwegenbouw wordt ook gebruik gemaakt van zogenoemd uitgeborsteld of uitgewassen beton. Zie ook structuur betonoppervlak (wegenbouw). 

Bij het maken van schoonbeton of sierbeton wordt de mal kort voor het betonstorten voorzien van een vertrager. Ook kan een bindmiddelvertrager worden aangebracht op vers gestort beton, waardoor het proces van cementhydratatie vertraagt. Vertragers (of met vertrager geïmpregneerd papier, zogenoemd vertragingspapier) kunnen met een verschillende dieptewerking worden ingezet, variërend van 0 tot 4 mm diep. Met deze methode kan het grove granulaat zichtbaar worden gemaakt. Het uiterlijk en de mate van reliëf van het betonoppervlak is afhankelijk van de vorm (rond of gebroken), het soort granulaat (natuursteen) en de korrelgrootte. Het moment waarop wordt gestart met het wegwassen van de betonhuid bepaalt of de kleinere of de grotere granulaten zichtbaar worden. Het effect en diepte van de behandeling moet proefondervindelijk worden vastgesteld.

Met behulp van vertragers is het zelfs mogelijk fotografische afbeeldingen in het oppervlak te ‘etsen’. Door in de mal een folie te plaatsen waarop de vertrager volgens een puntjespatroon is aangebracht, kan de vertrager puntsgewijs inwerken op het oppervlak. Na het wassen van het oppervlak is de cementhuid verdwenen op de plaats van de puntjes. Het puntjespatroon verschilt in kleur van de cementhuid waardoor er een pixelvormige afbeelding in het betonoppervlak verschijnt.

Normen/aanbevelingen/literatuur

Geplaatst op ma. 28 jun. 2021Laatst aangepast op di. 8 feb. 2022