Verhardingsproef

Bepalen van de sterkteontwikkeling van beton in het werk door middel van proefkubussen die op de bouwplaats worden gemaakt en verharden

Nadere omschrijving

Voor de verhardingsproef worden op de bouwplaats proefkubussen gemaakt die zoveel mogelijk verharden onder dezelfde condities als de betreffende betonconstructie.

Op het moment dat informatie over de sterkte in het werk nodig is, wordt de druksterkte van de kubussen bepaald.

Om te bereiken dat de sterkteontwikkeling in de kubussen zoveel mogelijk gelijk is aan de sterkteontwikkeling van de betonconstructie, dienen de verhardingsomstandigheden zoveel mogelijk gelijk te zijn. De verhardingscondities van de betonconstructie en de proefkubussen (afmetingen, bekistingtype enz.) zijn vaak verschillend. Zo blijkt bijvoorbeeld de temperatuurontwikkeling in de betonconstructie af te wijken van die in de relatief kleine betonkubussen. Hierdoor zal ook de sterkteontwikkeling niet overeenkomen.

Dit kan worden ondervangen door te werken met de 'Verhardingsproef met temperatuurregeling', vastgelegd in NEN 5989 of door te werken met de 'Methode op basis van de gewogen rijpheid', beschreven in NEN 5970.

Normen/aanbevelingen/literatuur

Geplaatst op ma. 15 okt. 2018