Verhardingsbeheersing

(Control of strength development)

Werkwijze of proces waarbij de temperatuur- en sterkteontwikkeling van beton in een constructie kan worden voorspeld (d.m.v. een rekenmodel) en beheerst

Warmteontwikkeling in verhardend beton
Warmteontwikkeling in verhardend beton

Nadere omschrijving

Wanneer we alle kennis over de adiabatische warmte- en sterkteontwikkeling van een betonsamenstelling en de invloeden op de temperatuurontwikkeling in betonconstructies op een slimme manier combineren en in een rekenmodel verwerken, kunnen we de verharding van beton werkelijk 'beheersen'.

Met computersimulatieprogramma's kan inzicht worden verkregen in de temperatuurontwikkeling binnen de betondoorsnede tijdens de verharding in de praktijksituatie. Een veel gebruikt rekenmodel is het programma Femmasse Heat van Intron/Femmasse. Enkele grote aannemers hebben in eigen beheer rekenmodellen ontwikkeld.

Rekenmodellen voor verhardingsbeheersing worden op wat grotere bouwwerken regelmatig én met succes gebruikt. Op basis van invoergegevens zoals de adiabatische temperatuur- en sterkteontwikkeling van het betonmengsel, de vorm en afmetingen van de constructie, het soort bekistingsmateriaal, eventuele isolatie en de omgevingscondities (temperatuur, wind) kunnen de werkelijk optredende temperatuurontwikkeling én de sterkteontwikkeling in de constructie worden berekend.

Deze rekenmodellen worden in de praktijk vooral gebruikt voor:

  • het berekenen van de werkelijke sterkteontwikkeling in de constructie; hiermee kan worden vastgesteld op welk moment kan worden ontkist, de voorspanning kan worden aangebracht of andere belastingen op de constructie kunnen worden toegelaten;

  • het berekenen van de temperatuurontwikkeling en optredende temperatuurgradiënten om vast te stellen of de constructie moet worden gekoeld om te grote temperatuurspanningen te voorkomen. Bedenk dat deze berekening al vooraf kan worden gesimuleerd. Zo kan optimaal op de planning van het werk worden ingespeeld.

Aangezien de berekening vooraf kan worden uitgevoerd, kan ook vooraf in overleg met de betonproducent die betonsamenstelling worden geselecteerd die het beste voldoet aan de eisen betreffende sterkteontwikkeling en/of warmteontwikkeling.

Normen/aanbevelingen/literatuur

Geplaatst op ma. 15 okt. 2018Laatst aangepast op woe. 5 dec. 2018