Permeabiliteit

(Permeability)

De mate waarin een stof doorlaatbaar is voor vloeistoffen en/of gassen

poreus - permeabel
poreus - permeabel

Nadere omschrijving

De permeabiliteit van cementsteen of van beton is van grote invloed op de duurzaamheid. Dit bepaalt immers de toegankelijkheid voor (schadelijke) stoffen. Een poreus beton hoeft niet per definitie ook permeabel te zijn. De poriën kunnen immers onderbroken zijn.

Anderzijds kan een beton met weinig, maar zeer grove, doorgaande poriën zeer permeabel zijn. Vooral de capillaire poriën in cementsteen spelen een belangrijke rol in de mate van permeabiliteit. Het capillaire porievolume is vooral afhankelijk van de watercementfactor.

De transportsnelheid van vloeistoffen en/of gassen in deze poriën wordt niet alleen door de diameter bepaald, maar vooral door het feit of de poriën zijn uitgedroogd of niet. In droge poriën kunnen gassen of andere stoffen gemakkelijk binnendringen.

Ook continue vochtwisselingen, waarbij beton beurtelings uitdroogt en weer nat wordt, kunnen een (negatieve) rol spelen. Onderzoek heeft overigens uitgewezen dat deze vochtwisselingen beperkt blijven tot de buitenste 15 mm.

Normen/aanbevelingen/literatuur

Geplaatst op ma. 15 okt. 2018