Monoliet (afgewerkte) vloer

(Monolithic (finished) floor)

Een betonvloer waarvan het oppervlak, direct aansluitend aan het storten, in één arbeidsgang glad wordt afgewerkt door mechanisch afspanen ( vlinderen )

Monoliet afgewerkte vloer
Monoliet afgewerkte vloer

Nadere omschrijving

Bij monoliet afgewerkte vloeren wordt in één arbeidsgang na het storten en verdichten het oppervlak met stalen spanen mechanisch geschuurd en afgepleisterd. Er wordt dus geen afwerklaag of dekvloer toegepast. De betonvloer en het vloeroppervlak vormen zo één monoliet geheel. Deze wijze van afwerken heet daarom monoliet afwerken. De vloeren noemt men ook wel 'monolietvloeren'.

Met deze manier van afwerken kan een dicht en duurzaam glad oppervlak worden verkregen. Soms wordt om de toplaag nog slijtvaster te maken het oppervlak tijdens het spanen ingestrooid met (slijtvast) toeslagmateriaal, aangevuld met een beetje cement.

Het monoliet afwerken kan beginnen op het moment dat de betonspecie voldoende is opgesteven. De specie moet de afwerkmachine kunnen dragen én nog voldoende bewerkbaar zijn om het oppervlak te kunnen spanen.

De keuze van het tijdstip om met het afwerken te beginnen, is van groot belang. Natuurlijk om de afwerkploeg niet onnodig te laten wachten, maar óók om een gelijkmatige kwaliteit over het gehele vloeroppervlak te krijgen.

Normen/aanbevelingen/literatuur

Geplaatst op ma. 15 okt. 2018Laatst aangepast op do. 22 feb. 2024