Kanaalplaatvloer

(Hollow core slab)

Geprefabriceerde zelfdragende betonnen plaatelementen met daarin holle kanalen; met een in het werk aan te brengen constructieve voegmortel ontstaat een constructieve samenwerking

Kanaalplaatvloer (holle plaatvloer)
Kanaalplaatvloer (holle plaatvloer)
Kanaalplaatvloer (leidingvloer)
Kanaalplaatvloer (leidingvloer)

Nadere omschrijving

Een kanaalplaatvloer (ook holle plaatvloer genoemd) wordt opgebouwd uit voorgespannen geprefabriceerde platen. In de platen zijn holle kanalen gevormd. Dit maakt de vloeren lichter. Het maximale draagvermogen wordt bepaald door de dikte van de vloer, de overspanning en de hoeveelheid voorspanwapening.

Kanaalplaatvloeren kunnen in diverse diktes geleverd worden, variërend van circa 150 tot 400 mm. Bij de dikkere vloeren zijn overspanningen tot wel 18 m mogelijk. De breedte van de platen is meestal 1200 mm.

Toepassing

Kanaalplaatvloeren worden gebruikt als verdiepingsvloer, dakvloer, of als kelderdek. Bij toepassing als begane grondvloer worden platen gebruikt die aan de onderzijde zijn voorzien van isolatiemateriaal. Voor speciale toepassingen kan een constructieve druklaag op de vloer worden aangebracht. Dit kan het geval zijn om het draagvermogen te verbeteren, geconcentreerde lasten beter te kunnen spreiden, schijfwerking te realiseren dan wel om afwerkingstechnische redenen.

Varianten op de kanaalplaatvloer zijn de appartementenvloer en de leidingvloer. Bij deze vloeren zijn al tijdens de productie sleuven voor riolering en ventilatie in de vloerelementen aangebracht. Ook deze vloeren zijn direct belastbaar. De verzwakking als gevolg van de sleuven is in de constructieve berekening meegenomen.

Normen/aanbevelingen/literatuur

Geplaatst op ma. 15 okt. 2018Laatst aangepast op woe. 23 jan. 2019