Nabewerken (verhard) betonoppervlak

(finishing concrete surface)

Nabewerkingstechnieken om een betonoppervlak een specifiek uiterijk of structuur te geven

 

 

Met een pneumatische hamer wordt  het oppervlak van het Concertgebouw CKK Jordanki gebouchardeerd (foto: Menis Arquitectos)
Met een pneumatische hamer wordt het oppervlak van het Concertgebouw CKK Jordanki gebouchardeerd (foto: Menis Arquitectos)
Naaldbikhamer
Naaldbikhamer
Frijnen (foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort 10536-3302)
Frijnen (foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort 10536-3302)

Nadere omschrijving

boucharderen, naaldenbikken, frijnenfrezen en stralen betonoppervlak zijn nabewerkingstechnieken die afkomstig zijn uit de natuursteensector. In fabrieksomstandigheden kunnen deze technieken geautomatiseerd worden uitgevoerd, met de hand vergt het veel ambachtelijke vaardigheid.

Boucharderen

Boucharderen is het opruwen van het oppervlak met een bouchardeerhamer. Deze hamer is voorzien van een massieve kop met stalen punten.

naaldenbikken

Naaldenbikken is het opruwen van het betonoppervlak met een naaldenbikhamer, waardoor een deel van het betonoppervlak verwijderd wordt en  de granulaten in het zicht komen. De hamer is voorzien van een kop met afzonderlijk beweegbare stalen naalden met fijne punten. 

frijnen 

Met frijnen wordt een laagje van het betonoppervlak gehaald. Bij deze techniek blijft het patroon van de aanslag van de beitels zichtbaar, meestal in lange lijnen. De term frijnen is bekend van de bewerking van natuursteen. Hierbij wordt het  oppervlak zodanig met een beitel bewerkt dat smalle, evenwijdige, groefjes ontstaan. In het jargon noemt men dit ook wel draden of ribben. 

FREZEN

frezen kan worden ingezet om reliëfpatronen in het beton te maken. Met de frees wordt een deel van het betonoppervlak weggeslepen. Er wordt een keuze gemaakt welke delen al dan niet gefreesd worden.

Stralen

Bij deze bewerking  wordt de cementhuid (die hooguit een dikte heeft van 1 mm) verwijderd.

 

 

Normen/aanbevelingen/literatuur

Geplaatst op ma. 12 apr. 2021Laatst aangepast op vrij. 5 aug. 2022