Buigwinst

(curvature reduction)

Ook wel: Bochtverkorting

Het verschil tussen de werkelijke lengte en de theoretische lengte van een gebogen staaf.

Deelmaten, theoretische lengte en werkelijke lengte van een staaf
Deelmaten, theoretische lengte en werkelijke lengte van een staaf

Nadere omschrijving

Het verschil tussen de theoretische en de werkelijke lengte van een gebogen staaf kan discussie opleveren tussen de wapeningscentrale en de afnemer over de in de prijsberekening in aanmerking te nemen staaflengte.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de werkelijke staaflengte (ofwel de lengte gemeten volgens de langsas) en de theoretische staaflengte (de som van de in de buigstaat vermelde deelmaten).

De deelmaten (de lineaire afmetingen van de staafdelen die begrensd worden door een ombuiging, een haak of een staafeinde) houden geen rekening met de buigstraal. Deze verschillen worden weergegeven in de onderstaande afbeelding.

De theoretische lengte is steeds groter dan de werkelijke lengte. Het verschil tussen beide waarden wordt de ‘bochtverkorting’ (ook wel de 'buigwinst') genoemd.

Gebruikelijk wordt de kostprijs van de wapening berekend op basis van de theoretische staaflengtes en de theoretische volumieke massa van het staal (7.850 kg/m3). Indien de bochtverkorting wel in rekening gebracht wordt, moet dit duidelijk worden vastgelegd (in bestek, prijsofferte en contract).

Normen/aanbevelingen/literatuur

Geplaatst op vrij. 7 jun. 2019Laatst aangepast op ma. 27 jun. 2022