Bewerken van het betonoppervlak

(Finishing concrete surface)

Bewerken van het betonoppervlak om gewenste uiterlijk en structuur te verkrijgen

Monoliet afgewerkte vloer
Monoliet afgewerkte vloer
Beton afgewerkt met een bezemstreek
Beton afgewerkt met een bezemstreek

Nadere omschrijving

Er zijn talloze manieren om het betonoppervlak te bewerken om zo de gewenste eigenschappen te verkrijgen. Afhankelijk van het gebruiksdoel kunnen dat prestatie-eisen als vlakheid, dichtheid en sterkte zijn, maar ook kan door bewerken het gewenste uiterlijk bij toepassing als architectonisch beton/schoonbeton worden verkregen.

Verhardingen in de wegenbouw worden vaak geborsteld afgewerkt of gebezemd, waar vloeren in industriële toepassingen juist glad monoliet worden afgewerkt.

Bij schoonbeton kan de kleur en structuur van het toeslagmateriaal in het zicht worden gebracht door de cementhuid aan het oppervlak te verwijderen. Dat kan onder meer door wassen, zuren en stralen van het betonoppervlak.

Een andere manier om het toeslagmateriaal in het zicht te brengen is door het oppervlak te polijsten, schuren of slijpen.

In het betonoppervlak kunnen specifieke structuren worden aangebracht door boucharderen, naaldenbikken, frijnen en frezen. Deze technieken zijn afkomstig uit de natuursteensector.

Normen/aanbevelingen/literatuur

Geplaatst op ma. 28 jun. 2021Laatst aangepast op di. 8 feb. 2022