Repareren van beton, handmatig

(Repairing concrete by hand application)

Handmatig herstellen van schade aan beton

Handmatig repareren van een betonrand
Handmatig repareren van een betonrand

Nadere omschrijving

Reparaties aan beton worden vaak handmatig uitgevoerd. Het reparatiemateriaal wordt dan met behulp van een troffel op zijn plaats gebracht of als gietmortel gegoten in een bekisting. Handmatige betonreparaties kunnen met verschillende reparatiematerialen worden uitgevoerd.

Epoxy-mortels

Mortels op basis van tweecomponenten kunststof. Deze mortels zijn meestal krimpvrij, vertonen ook bij toepassen in geringe laagdiktes geen uithardingskrimp en hechten (mits goed voorbehandeld) goed op beton. Epoxy-mortels worden vooral toegepast voor het herstellen van kleine schades in beton. Voor het herstellen van grote schades wijkt de E-modulus van de epoxy-mortels te veel af van die van de ondergrond. Het reparatiemateriaal is dan te hard ten opzichte van de ondergrond waardoor bij temperatuurspanning scheuren aan de randen van de reparatie ontstaan.

 

PCC-mortels (Polymer Cement Concrete)

Dit zijn cementgebonden, kunststofversterkte (of kunststofverbeterde) reparatiemortels. Een PCC-mortel beschermt de in het beton aanwezige wapening door zijn alkalische werking. Een (gelimiteerd) gedeelte van het aanmaakwater van de reparatiemassa is vervangen door een kunsthars of acrylaat. Hierdoor vermindert de uithardingskrimp en neemt de buigtreksterkte toe. De aanwezigheid van de kunststof vermindert de porositeit waardoor de wateropname afneemt. PCC-mortels zijn geschikt voor zowel kleine als middelgrote constructieve reparaties.

 

Cementgebonden gietmortels

Zeer vloeibare mortels, die een hoge sterkte combineren met een te verwaarlozen krimp. Deze zeer plastische mortels worden gegoten waarbij de te repareren plaats tijdelijk van een bekisting wordt voorzien. Zo nodig kan extra wapening worden opgenomen. Vaak worden er toevoegingen gebruikt zoals zwelmiddelen om de krimp (deels) te compenseren. Met deze mortels kunnen constructieve reparaties worden uitgevoerd, zoals:

  • het aanstorten van nieuwe galerij-, balkon- en dakranden;

  • het gieten van consoles onder een bestaande galerij;

  • het omstorten van kolommen;

  • het verzwaren van balken;

  • het herstellen van vloeren.

Normen/aanbevelingen/literatuur

Geplaatst op ma. 15 okt. 2018Laatst aangepast op ma. 17 aug. 2020